Sporo ostatnio piekę - chlebów, bułeczek i ciast. Wszystkie te moje wypieki łączy jedno - od stycznia 2015 są bezglutenowe, z wyboru ;). Przepisów w Internecie jest prawdziwe zatrzęsienie, nie zamierzam tworzyć kolejnego bloga/strony z przepisami, ani przepisywać książek kucharskich. Ale postanowiłam zgromadzić tu, ku pamięci, te przepisy, które skompilowałam sama na podstawie innych receptur. Jeśli ktoś chce skorzystać, proszę się częstować :)
Na pierwszy ogień więc niech idzie bezglutenowe brownie - na podstawie tego przepisu z bloga White Plate:
140g czekolady 70% (Lindt)
80g ksylitolu
4 jajka
250g masła President
2 łyżki oleju kokosowego virgin
40g mąki kokosowej
40g mąki kukurydzianej
40g mąki ryżowej
1 łyżka mąki jaglanej
30g rodzynek
40g płatków migdałowych
30g orzechów nerkowca
Czekoladę roztopić, masło zmiksować. Połączyć masło z czekoladą. Dodać pozostałe składniki. Dodać bakalie.
Potrzebna forma: około 20x30cm.
Piec w 190 st. C przez około 20-minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz